CEMSOB associative management model of exportation has evolved through the years, always based on the information gathered of different honey exportation exercises.

Its methodology guidance was prepared on the basis of quality requirements, food safety and traceability requested by each client, and therefore its chapters are updated annually or biannually, as indicated by trade intelligence monitoring.

All the chapters are important, from logistics, service contracting, management of trade agenda for missions, product promotion, institutional developments, the progress of cooperative infrastructures and their productive management; but the treatment of safety and quality management is more relevant because of its direct impact on the confidence to face export operations.

The group exports raw honey. Without modifying its nutritional values. With cold honey extraction treatments, preserving all the nutrients and functional benefits that honey has from the hive.

The fundamental principle of this export model is good beekeeping practices and its recommendations. Its application allows, to extend confidence in the selection of exportable lots, and the verification by means of laboratory analysis assures a commercial performance free of interruptions, until the destiny.

In all cases, the field records allow for the tracing of lots to their health history 36 months or more in advance. In this way, the beekeeper is able to rest and rely on the results of his or her organized work, which he or she shares with his or her colleagues in making business decisions.

 

El modelo de gestión asociativa de exportaciones CEMSOB, evolucionó a lo largo de los años, siempre basado en la información recopilada de diferentes ejercicios de exportación de miel.

Su guía metodológica se confeccionó sobre la base de los requisitos de calidad, inocuidad y trazabilidad que cada cliente solicita, y por ello se realizan actualizaciones de sus capítulos anual o semestralmente, según lo indica el monitoreo de la inteligencia comercial.

Todos los capítulos son importantes, desde la logística, las contrataciones de servicios, la gestión de agenda comercial para las misiones, la promoción del producto, los desarrollos institucionales, el progreso de las infraestructuras cooperativas y su gestión productiva; pero el tratamiento de la gestión de inocuidad y calidad reviste mayor relevancia por su directo impacto en la confianza para encarar operaciones de exportación.

El grupo exporta mieles crudas. Sin modificación de sus valores nutricionales. Con tratamientos de extracción de miel en frio, preservando la totalidad de los nutrientes y beneficios funcionales que la miel posee desde la colmena. 

El principio fundamental de este modelo exportador son las buenas practicas apícolas, y sus recomendaciones. Su aplicación permite, ampliar confianza en la selección de lotes exportables, y la verificación mediante análisis de laboratorio asegura un desempeño comercial libre de interrupciones, hasta el destino.

En todos los casos, los registros de campo permiten trazar los lotes hasta su historial sanitario con 36 meses de anticipación, o más. De esta forma el apicultor descansa y confía en el resultado de su trabajo organizado que comparte con sus colegas para la toma de decisiones comerciales.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *